“Sukupuolenpaljastusjuhla” paljastaa, mutta mitä?

Helmikuun alussa The Guardian ja BBC uutisoivat yhden pulun kuolemasta. Manhattanin Madison Square Parkista löydetty nuori kyyhky oli aliravittu ja se oli viety hoitoon Wild Bird Fundiin. Lintujen hoitajat kertoivat, että kyyhky oli värjätty tarkoituksella sukupuolen paljastamisjuhlaan – eli se oli tehnyt tehtävänsä “pinkkinä paljastuksena” ja jäänyt sitten vapauteen kärsimään aliravitsemuksesta ja mahdollisesti värjäämisen aiheuttamista myrkyistä. Instagram-tilillään järjestö muistutti, että lintuja ei saisi värjätä eikä kotieläiminä pidettyjä lintuja tai muita kotieläimiä pitäisi vapauttaa luontoon. Kyyhkysten vapauttaminen on julmaa, sillä kotieläimenä pidetty yksilö ei pärjää luonnossa. “Uskomme, että hänen kuolemansa johtui myrkkyjen hengittämisestä”, Wild Bird Fundista kerrottiin.

Gender reveal party on Yhdysvalloissa alkanut perinne, jossa odottava pariskunta järjestää juhlat ilmoittaakseen lapsensa sukupuolen ennen tämän syntymää. Usein kyseessä on seremoniallinen tilaisuus, jossa esimerkiksi kakunleikkuun tai ilmapallon puhkaisun yhteydesssä esineen sisältö paljastaa joko pinkin tai vaaleansinisen värin. Suomessakin myydään esimerkiksi konfettisadetta tällaisilla saatesanoilla: “Kutsu kotiisi sukulaisia ja ystäviä ja paljasta heille, kumpaa sukupuolta vatsassasi piileksivä pikkuinen on. Niin jännittävää! Vieraiden saavuttua paikalle otatte vain esiin konfettitykin ja laukaisette sen sisällön ilmoille. Vaaleanpunainen konfettisade kertoo tulossa olevasta tytöstä ja sininen puolestaan pojasta!” Ilmapallojen ja konfettitykkien lisäksi myydään esimerkiksi pinjatoja, koristeita, paitoja, maaleja ja niin edelleen.

“Baby shower -buumi rantautui USA:sta Suomeen vuosia sitten ja vauvakutsut ovat jo arkipäivää. Seuraava buumi näkyy jo: Ne ovat sukupuolenpaljastusjuhlat”, Iltalehti kertoi muutama vuosi sitten. Myös epäonnistuneista ja vaarallisista juhlista on jo ehditty uutisoida. Australiassa autonrenkaalla tehdystä kumin polttamisesta on tullut suosittu tapa paljastaa tulevan lapsen sukupuoli. Siinä auton renkaat käsitellään tarkoitukseen suunnitellulla jauheella, josta muodostuu hankauksen ja kuumuuden vaikutuksesta eli “kumia polttaessa” värillistä savua. Ilmeisesti useissa tapauksissa itse autokin on syttynyt tuleen. Kaliforniassa 2020 ja Arizonassa huhtikuussa 2017 juhlat aiheuttivat mittavat maastopalot. Kalifornian palo poltti tuhansia hehtaareita maastoa, tuhosi rakennuksia ja pakotti sadat pakenemaan kodeistaan.

Paitsi että juhliin näyttää kuuluvan turhan tavaran ostaminen, pamauttelu ja vaaralliseksi äityvät ideat, paljastusjuhliin liittyy paljon muitakin ongelmia, kuten Flamingoksi nimetyn kyyhkyn tarina kertoo. Muunlajiset eläimet joutuvat mitä mielikuvituksellisimmin tavoin ihmisten hulluttelun ja huomionhakuisuuden uhreiksi. Alligaattorifarmia Louisianassa pitävä pariskunta päätti vuonna 2018 järjestää sukupuolenpaljastusjuhlat, joissa yhden alligaattorin piti puraista värjätyllä hyytelöllä täytetty vesimeloni murskaksi. Alligaattori oli huumattu lääkkeillä juhlia varten. Facebookissa levinnyt video kirvoitti suuren määrän vihaisia kommentteja. Alligaattorin käsittelyä sanottiin eläinrääkkäykseksi ja monet kirjoittajat kertoivat toivoneensa, että alligaattori olisi onnistunut vesimelonin sijaan puremaan tulevaa isää, jonka kehonkieli ei kertonut eläimen kunnioittamisesta. 

Suomessa kauan tekeillä olleessa eläinlain uudistuksessa on kiinnitetty huomiota eläinten värjäämiseen. Lakiin tullee uutena asiaa eläinten kunnioittamisesta, joka ehdotetaan lisättäväksi lain tavoitteisiin ja yleisiin periaatteisiin. Eläinten kunnioittamiseen liittyisi myös eläinten värjäämisen kielto niiden ulkonäön muuttamiseksi. Eläinten turkin tai ihon värjäämistä tehdään yleisesti monissa muissa maissa. Suomessa siihen on suhtauduttu varsin pidättyväisesti. Lakiesityksessä todetaan kuitenkin, että seura- ja harrastuseläinten pidon lisääntyessä lienee odotettavissa, että tämäkin trendi tulee jossain vaiheessa myös Suomeen. 

Vaikka emme näkisikään Suomessa kyyhkyjen värjäämistä tai huumattuja alligaattoreita, sukupuolenpaljastusjuhlien trendin soisi menevän pian ohi. Vauvoja sukupuolitetaan jo muutoinkin heti syntymästään lähtien – vauvan genitaalit tuntuvat olevat vapaa keskustelunaihe niin tutuille kuin tuntemattomillekin. Gender – tai siis genital – reveal partyt poksauttelevat tunkkaista binääristä jakoa turhan tavaran ja tarpeettoman sukupuolittamisen sumulla. Lapsen oma käsitys sukupuolestaan alkaa muodostua vasta paljon myöhemmin. Kuinka vaikeaa vanhemmille, sukulaisille ja muulle lähipiirille olisi juhlia ihan vain vauvaa itsessään ja antaa hänen syntyä, ottaa ensi askeleensa ja tapailla puhetta ilman sukupuolileiman lyömistä? 

Sukupuolisensitiivinen kasvatus ja eläinten itseisarvon kunnioittaminen pitäisi varmaankin pystyä paketoimaan joksikin, jota voisi ostaa ja kuluttaa ja josta saisi sometettua näyttävästi.

Tiina Ollila

Kirjoittaja pyrkii lajienvälisissä suhteissaan väkivallattomuuteen sekä kunnioitukseen ja ihmisen kasvattajana sukupuolisensitiivisyyteen.

Lähteet

https://www.partyking.fi/konfettitykki-savulla-gender-reveal-63172.html

https://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/a/5dab7683-dedc-46a6-8786-62773da0d467

https://www.instagram.com/wildbirdfund/

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_186+2022.aspx

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007822332.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *