Kriittisen eläintutkimuksen verkosto vaatii Israelin akateemista boikottia

25.6.2024

Tutkijat ja taiteilijat Kriittisen eläintutkimuksen verkostosta vaativat suomalaisia yliopistoja liittymään palestiinalaisten perustamaan kampanjaan israelilaisyliopistojen akateemiseksi boikotoimiseksi.

Kriittisessä eläintutkimuksessa, kuten muillakin tieteenaloilla, on tärkeää tarkastella kolonialismia ja sortavia hallintojärjestelmiä kriittisesti ja intersektionaalisesti ja vastustaa niitä. Kolonialismi on kietoutunut tiiviisti yhteen lajismin eli lajisorron kanssa, epäinhimillistämistä ja eläimellistämistä käytetään kansanmurhan strategioina, ja vegaanipesua hyödynnetään pinkkipesun tavoin, kun Israelia kuvataan edistykselliseksi sivistysvaltioksi.

Kahdeksan kuukauden silmittömän pommituksen tuloksena “Israel on tuhonnut Gazan”, kuten YK:n “Kansanmurhan anatomia” -raportti tiivistää. YK:n palestiinalaisalueiden erityisraportoija Francesca Albanese esitteli raportin maaliskuussa 2024. Lisäksi YK:n tutkintakomission tuoreen raportin mukaan Israel on syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Parhaillaan jatkuva Gazan saarto ja tuhoaminen on osa asuttajakolonialistista politiikkaa, jota Israel on harjoittanut pitkään ja kiihdyttänyt Hamasin 7.10.2023 tekemien iskujen jälkeen.

Akateemisten instituutioiden on tärkeää edistää ihmisoikeuksia ja akateemista vapautta. Monet niistä tekivätkin niin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Johdonmukaista olisi nyt yhtä lailla puolustaa palestiinalaisia. Vetoamme yliopistoihin, jotta ne työskentelisivät aktiivisesti palestiinalaisten tilanteen parantamiseksi.

Ehdotettu akateeminen boikotti kohdistuu institutionaalisiin yhteyksiin israelilaisten yliopistojen kanssa, ei niissä työskenteleviin yksittäisiin henkilöihin. Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) -liikkeen laatimien Israelin akateemisen ja kulttuurisen boikotoinnin suositusten (Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel, PACBI) mukaan Israelin yliopistoja tulee boikotoida, koska ne osallistuvat merkittävästi Israelin palestiinalaisiin kohdistamaan systemaattiseen sortoon ja akateemisen vapauden rajoittamiseen.

Israelin akateemisen boikotoinnin PACBI-suosituksiin viitaten vaadimme, että suomalaiset yliopistot

  1. purkavat vaihtosopimuksensa israelilaisten yliopistojen kanssa,
  2. keskeyttävät tutkimusyhteistyönsä israelilaisten yliopistojen ja valtiollisten instituutioiden kanssa ja
  3. julkistavat sijoituksensa yrityksiin, jotka hyötyvät Israelin apartheid-hallinnosta ja kansanmurhasta Gazassa.

Lisäksi korostamme, että koko akateemisella yhteisöllä on velvollisuus aktiivisesti vastustaa kaikenlaista rasismia, mukaan lukien antisemitismiä ja islamofobiaa. Vaadimme myös yliopistojen johtajistoja kunnioittamaan ja suojelemaan opiskelijoiden ja tutkijoiden oikeutta osoittaa rauhanomaisesti mieltään, myös yliopistojen tiloissa.

 

Kriittisen eläintutkimuksen verkoston hallitus

 

Kuva: Kuura Irni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *