Antropomorfisten eläinten vapautusrintama (AEVR) Helsingissä – Riiko Sakkisen näyttelyiden eläimet kysyvät, miksi ihminen saa kuvata ne sellaisiksi kuin tahtoo

Helsingissä on parhaillaan käynnissä kaksi taiteilija Riiko Sakkisen näyttelyä: Luonnontieteellisessä keskusmuseossa on esillä näyttely Antropomorfisten eläinten taksonomia. Galerie Forsblomissa on 15.3. asti näytteillä Sakkisen Animal Show Business. Molemmat näyttelyt käsittelevät voimakkaan antropomorfisoituja eläimiä. Ripustukset eroavat toisistaan sitäkin enemmän. Luomuksessa Sakkisen pienikokoiset piirustukset on ripustettu museon hämäriin, museon pysyvien eläinasetelmien joukkoon, josta teokset löytää ikään kuin vahingossa. Valoisassa ja vaaleassa Galerie Forsblomissa samaiset eläinhahmot komeilevat osin jättimäisissä teoksissa, halliten koko tilaa piirroshahmoisessa värikkyydessään.

 

Muropaketeista ja Disney-tuotannoista tutut eläimet ovat seikkailleet Sakkisen taiteessa jo pitkään. Tällä kertaa Sakkinen kertoo Mikki Hiiren sujauttaneen hänen käteensä paperilapun, joka hänen oli määrä salakuljettaa ulos Disneylandista. Paperi osoittautui manifestiksi, jossa esitetään Anthropomorphic Animals’ Liberation Frontin (AALF), eli Antropomorfisten eläinten vapautusrintaman (AEVR) vaatimukset. Manifesti on esillä Galerie Forsblomissa. Sen mukaan antropomorfisoidut eläimet eivät halua enää olla groteskeja domestikoituja hirviöitä tai vääristyneitä hybridejä, vaan eläimiä luonnollisissa eläinympäristöissään. Viereisessä taulussa vaaditaan loppua ihmisten kirjoittamille eläinoikeuskirjoille.

Sakkinen on todennut, että häntä kiinnostavat eläinten kulttuuriset merkitykset ja eläinten antropomorfisointi suhteessa eläinten oikeuksiin. Eläinoikeustoimijat ja myös kriittisen eläintutkimuksen edustajat ovat tottuneet kritiikkiin, jossa kyseenalaistetaan eläinten mielelliset kyvyt ja syytetään eläinten kohtelua kritisoivia tahoja antropomorfismista, eli inhimillisten kykyjen liittämisestä eläimiin. Turborealistiksi itseään kuvaava Sakkinen kuvaa kuitenkin taiteessaan turbo-antropomorfismia, ihmislajia esittäviä eläinhahmoja. Nämä ihmisiksi puetut ja kuvatut eläimet vaikuttavat käsityksiimme oikeista, elävistä eläinlajeista, vaikka niitä on välillä vaikea edes tunnistaa esikuvikseen. Iso paha susi eri muodoissaan rakentaa yhä uudelleen moraalittoman ja julman petoeläimen, pandat logoista Taotaoon tuottavat tarinaa suojeltavasta ja lempeästä söpöliinistä.

 

Sakkisen eläinteosten sisältö ei kuitenkaan rajoitu ilmeisimpiin ja ylikansallisimpiin eläinhahmoihin. Teokset sisältävät valtavan määrän esimerkkejä ihmiskulttuureissa esiintyvistä eri eläinlajien edustajista. Mukana ovat sanonnat, sadut, vertauskuvat, tuotemerkit, mainokset, vaakunat ja elokuvat – niin kattavasti, että teokset muodostaisivat oivan lähtökohdan luennolle eläinten kulttuurisesta merkityksestä ja kulttuurisista merkityksistä.

 

Karnevalisoiva antropomorfisoitujen eläinten vapautusrintama kansainvälisiin Disney-huvipuistoihin suunniteltuine iskuineen esittää pohjimmiltaan vakavan kysymyksen siitä, mistä tapamme kuvata eläimiä kertoo? Olisiko eläimillä oikeus tulla kuvatuksi aivan toisin, omina itsenään, muuna kuin meidän ihmisten peileinä? Osaammeko tai voimmeko edes kertoa toisia lajeja oikein? Kerrommeko muita eläimiä kuvatessamme yhä uudelleen vain itsestämme ihmisinä ja ymmärryksemme rajoista?

 

**

 

Riiko Sakkisen näyttely Animal Show Business esillä Galerie Forsblomissa enää 15.3. asti!

 

Riiko Sakkisen näyttely Antropomorfisten eläinten taksonomia Luonnontieteellisessä keskusmuseossa 29.3.2020 saakka.

 

**

 

YTT Salla Tuomivaara, Turun yliopisto, Voiko eläintä kertoa? -tutkimushanke

 

 

Lähteet:

 

Press release, Riiko Sakkinen: Animal Show Business, Galerie Forsblom, February 14–March 15, 2020: http://www.galerieforsblom.com/exhibitions/riiko-sakkinen4

 

Luomuksen yleisöpalvelutiimi, 3.2.2020: Riiko Sakkisen näyttely Antropomorfisten eläinten taksonomia Luonnontieteellisessä keskusmuseossa 29.3.2020 saakka:

https://www.luomus.fi/fi/uutinen/taiteilija-riiko-sakkisen-luonnontieteellisen-museon-elaimet-kohtaavat-132-2932020

 

Esa Salminen, 26.02.2020: Hyökkäisikö eläinten oma vapautusrintama teurastamoon, turkistarhaan vai Disneyn pääkonttoriin? Kehitys-Salminen -palsta, Kehitys-lehti: https://kehityslehti.fi/kehitys-salminen/hyokkaisiko-elainten-oma-vapautusrintama-teurastamoon-turkistarhaan-vai-disneyn-paakonttoriin/

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *